2016. augusztus 11., csütörtök

Minden, amit az új Facebook üzleti oldalról tudni lehet

A közösségi médiaóriás újra változtatott az üzleti oldalak elrendezésén - jobban hasonlítanak egy szokásos honlap megjelenéséhez, és az 5-6 évvel ezelőtt használt Facebook oldalak felépítéséhez. A változtatás következtében néhány új funkció is megjelent, illetve pár, korábban már meglévő elem hangsúlyosabb szerepet kapott.

Nem először kísérleteznek az üzleti oldalak felhasználóbarátabbá tételével, Mari Smith 2015 szeptemberében írt róla először, azonban az igazán nagy változás most érkezett el. Kollégám, Gábor (Petrus Gábor, aki a Webáruházat akarok indítani cikket írta) augusztus 4-én reggel hívta fel figyelmem a változásra. Azonnal utána is néztem, hogy mik a konkrétumok, s ebben a blogposztban összegyűjtöttem a főbb pontokat.

Facebook Profilkép És Borítókép Méretek


Facebook Borítókép Mérete
Számítógépeken

828x315px a megjelenített kép mérete - Néhány helyen ettől eltérő méreteket adnak meg (pl. 851px a szélességre), de az ilyen képeknél a Facebook - az arányoktól függően - a kép oldalaiból, vagy alsó és felső részéből levág részleteket. Éppen ezért közzététel után javasolt a méret ellenőrzése, és a megfelelő változtatás.

Facebook profilkép és borítókép mérete számítógépen
Facebook Profilkép és borítókép méretek

A Facebook által ajánlott, leggyorsabban betöltődő méret a 851x315 px és 100 kbyte-nál kisebb sRGB JPG file.
Profilképekhez, valamint olyan borítóképekhez, amin szöveg és a logó is fent van - finom rajzolatok, éles kontrasztok - ajánlott png formátumot használni (a jpg képek az alkalmazott tömörítés miatt foltosak, “szőrösek” lehetnek az erősen kontrasztos helyeken).
Facebook borítókép mérete okostelefonon
Facebook borítókép méretek - mobil
Okostelefonokon
640 x 360px a megjelenített kép mérete. 
Látható, hogy a telefonok és a számítógépen megjelenített képek aránya eltérő! Mobilokon a borítókép két széléből kevesebb látszik, mint az asztali gépek esetén.

Facebook Profilkép Mérete
Számítógépeken
A profilképeket 160x160px méretben jeleníti meg a Facebook.

Okostelefonokon
128x128px méretben jelennek meg a profilképek.

Hagyományos telefonokon
36x36px méretben jelennek meg a képek.

Facebook Oldalak Elrendezése

Cél: egyszerűbbé tenni a tanulást és az interakciót a Facebookon jelen levő cégekkel.

Főbb irányelvek: áttekinthetőség, relevancia, egyszerű navigálás.

És akkor vegyük át egyesével a változásokat:

Facebook üzleti oldalak változásai egy ábrán összefoglalva

1. Tisztább borítókép - nagyobb hangsúly
Eltűnt a borítóképet kitakaró profilkép, így megnőtt a felhasználható szabad terület. Kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő designra és üzenetre, hiszen nagyobb hangsúly helyeződött erre a képi elemre!

Facebook borítókép számítógépes megjelenése

2. Balra úszott a profilkép
A Facebook üzleti oldalaknál oda került a profilkép, ahol a honlapok esetében a logó található.

Lapfülek számítógépes megjelenése3. Több lapfül vált láthatóvá
A profilkép alatt helyezkednek el, s a tartalom görgetésével a menü is úszik, ezzel elkerülve a régebben megszokott felfelé scrollozást, ha valamit el szerettünk volna érni. Az összes, az oldalon valaha megjelent menüpont vizualizálásra került, minek következtében fontos azok aktualizálása. Nem szeretnénk, ha egy két éve nem látott lapfül köszönne vissza olvasóinkra… :)

4. A kedveled, megosztás és üzenet gombok is elköltöztek
A lapfülekkel egyidőben ezek a gombok is a borítókép alá vándoroltak, a bal oldalra.

5. A Call-to-Action gomb megnőtt és elvándorolt
A mostani változások közül ez a lehető legjobb és leghasznosabb: kiemelkedő, kék színre cserélődött az eddig szürke CTA gomb, ráadásul közvetlen a borítókép alatt, jobb oldalt foglal helyet. 12 lehetőség közül választhatunk, példámban a kapcsolatfelvétel került kiemelésre.

6. Könnyen észrevehető a kategória
11 kategória, azonbelül pedig számos alkategória határozható meg. Fontos ügyelni a választáskor, mert mi próbaidőre, a kíváncsiság kedvéért megváltoztattuk az eredetit (helyi vállalkozás helyett szoftvert adtunk meg), s elestünk a 10. pontban részletezett szolgáltatás funkciótól.

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mely kategóriák milyen funkciókkal járnak:

Milyen funkciók érhetőek el az oldal kategóriája alapján
Fotó: Facebook Help Center

7. A keresőfelület lehetővé teszi az oldal tartalmában való keresést
Lejárt a ctrl+F és az órákig tartó scrollozás ideje, éljen!

8. A névjegy szekció jobb oldalra került
A Reklámművek esetében a Google térképet és a cég elérhetőségét integrálja be ide, azonban hogyha létezik kiemelt videó az üzleti oldalon, akkor azt jelenteti meg. Számos szervezet esetében hasznos lehet egy bemutatkozó videó, avagy egy “hogyan használjuk a terméket/szolgáltatást”-jellegű tartalom létrehozása.

9. A legfontosabb alkalmazások jobb oldalt jelennek meg, képekkel kiegészülve
A névjegy és a fényképek között található az alkalmazások szekció. Bár az alkalmazások egytől egyig felsorolásra kerülnek a lapfülek között, jobb oldalt kiemelhetjük azt a hármat, amire a legnagyobb figyelmet szeretnénk irányítani.

10. Szolgáltatások és Bolti terület létrehozása
Mindkét lehetőség 2015 szeptemberében került bevezetésre. Kiemelkedő elhelyezkedésük és részletességük ellenére azonban kevés hazai cégnél látni használatukat. Megadhatjuk szolgáltatásaink, termékeink árát, leírását, ráadásul a bolti terület szekciónak köszönhetően a Facebook oldalon belül is létrejöhet az értékesítés.

Szolgáltatások szekció számítógépes megjelenése

11. Reklámmentes asztali verzió
A korábban jobb oldalt megjelenő reklámok teljesen eltűntek az üzleti oldalak esetében, amennyiben azok számítógépen lettek betöltve. Mindez bár drasztikus lépésnek tűnhet, mégsem az, hiszen a hírfolyamhoz képest csekély megjelenést jelentettek, ráadásul a reklámbevételek 84%-a mobiltelefonról érkezik.

12. Változott a mobilos megjelenés is

Letisztultabbá és átláthatóbbá vált az okostelefonos kinézet. Akárcsak a desktop-verzióban, itt is kiemelt helyet kapott a CTA gomb és a borítókép, melyet a cégadatok, valamint a névjegy követ - jelen esetben a térképes megjelenést húzta be a Facebook. A szolgáltatások, illetve a bolti terület szekció hatalmas szeletet hasít ki az oldal felépítéséből. Szolgáltatások esetében 5 másodpercenként cserélődik a kiemelt helyen megjelent tartalom, a korábban beállított képpel együtt.

Térképes megjelenés okostelefonon
Régebbi megjelenés okostelefonon
Régebbi megjelenés okostelefonon
Szolgáltatások szekció megjelenése okostelefonon
A legújabb üzleti oldal megjelenés okostelefonon
Legújabb okostelefonos megjelenés

Zárszó

Láthatjuk, hogy a változtatások pozitív kimenetelűek, ám az ezekből származó teljes haszon kiélvezéséhez elengedhetetlen az alapos körültekintés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése