2012. május 7., hétfő

Nyereményjátékok a Facebookon - tipikus buktatók

Nap mint nap indulnak az újabb és újabb nyereményjáték alapú promóciók már a magyar nyelvű Facebook oldalakon is. A megvalósítás azonban komoly csapdákat rejt. Sokan vágnak bele saját maguk, némi programozói tudással felvértezve a játékok elkészítésébe és elindításába, megfeledkezve azokról az előírásokról, amelyeket a Facebook állít a promóciók elkészítésére és működésére vonatkozóan, az egyéb, országonkénti helyi jogszabályi előírásokról nem is beszélve. A helyi jogi előírásokkal most nem foglalkozom, azonban néhány könnyen megjegyezhető és mindenképpen megszívlelendő feltételt a fejlesztők és nem utolsósorban a felhasználók figyelmébe ajánlok (ezek a Facebook Promotion guidelines részét képezik, nyilvánosak, itt elérhetők):

  1. Tilos a Facebook inherens eszközeit/mechanizmusait a promócióba történő regisztrációba/jelentkezésre felhasználni. Ennek egyik legegyszerűbb értelmezése, hogy nem lehet például lájkolással regisztrálni vagy jelentkezni nyereményjátékra.(You must not use Facebook features or functionality as a promotion’s registration or entry mechanism. For example, the act of liking a Page or checking in to a Place cannot automatically register or enter a promotion participant.)
  2. Kifejezetten tilos a lájkot szavazásra használni (You must not use Facebook features or functionality, such as the Like button, as a voting mechanism for a promotion.)
  3. Tilos a nyereményjáték nyerteseit a Facebook csatornákon értesíteni (tehát minden csatorna tiltott, az üzenet, a chat, a post is). Természetesen nem tilos a nyerteseket kiposztolni, ha ehhez azok előzetesen hozzájárultak és az értesítésük Facebookon kívüli csatornákon már korábban megtörtént) (You must not notify winners through Facebook, such as through Facebook messages, chat, or posts on profiles (timelines) or Pages.)

Mire kell még figyelni:
  • a játékban való részvételt ne kösd olyan feltételhez, mint például kötelező posztolás vagy bármilyen kötelező státusz frissítés egy Facebook profilon vagy oldalon
  • A játékosok adatainak gyűjtésére csak független (nem Facebook, hanem un 3rd party) alkalmazás használható, és az csak a játékosok direkt, közvetlen beleegyezésével történhet
  • Ügyelj a helyi szabályok szerinti részvételi korhatárra, ne kínálj nyereményként dohányterméket, kábítószert, fegyvert, stb. 
A jó hír: a G.M. Production Kft. letölthető és egyszerűen konfigurálható Yappp alkalmazásai teljes mértékben megfelelnek a Facebook előírásoknak, így nem kell aggódnod hogy ilyesmibe belefutsz saját promóciód összeállítása során.

Természetesen a fentiek nem mentesítik a szervezőt az alól, hogy a promócióját kellő körültekintéssel és a jogi felelősségvállalással készítse elő és hajtsa végre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése