2011. március 16., szerda

Facebook Hirdetések - Formátumok, Lehetőségek

Facebook Hirdetési Formátumok
A Facebookon alapvetően kétféle hirdetési formátummal találkozhatunk,
  • Facebook Hirdetésekkel és
  • Facebook Szponzorált Történetekkel (hmmm, ez azért érdekes)

Facebook Hirdetések

Facebook Hirdetés - Szálloda
A Facebook Hirdetések tulajdonképpen képekkel kiegészített szöveges hirdetések.
A hirdetések címsora 25 karakter lehet, a hirdetés szövege pedig 135 karakter.
A képek maximum 110 pixel szélesek és 80 pixel magasak lehetnek.
Nem tűnik valami túl soknak, de mégis működik!!

A Facebook-kal nagyon sok felhasználót lehet elérni, Magyarországon több mint 2,8 milliót.
A Facebook a hirdetés készítése közben egy olyan eszközt ad a kezünkbe, ahol elég sok lehetőség szerint állíthatjuk be, hogy kinek jelenjen meg a hirdetésünk:
  • ország,
  • életkor, nem
  • érdeklődési kör
  • kapcsolat a hirdetett oldalhoz (vagy másik oldalhoz, eseményhez stb.)
  • rajongói (fan) kapcsolat
  • nyelv,
  • születésnap,
  • végzettség stb.
Ha élünk ezekkel a lehetőségekkel és nem csak vaktában szórjuk a hirdetéseket, akkor igen jó eredményeket lehet elérni.
Fontos, hogy a hirdetésünkben ne akarjunk mindent elmondani. Régi marketinges igaszság, hogy egy reklám egy üzenetet bír el - bár sok ügynökség és marketinges is szereti ezt elfelejteni - ezért törekedjünk a lényegre. A hirdetés címe szóljön arról, amit hirdetünk, vagy amire megoldást kínálunk. A hirdetés szövege pedig, a legfontosabb jellemzőket tartalmazza. Saját tapasztalatom alpján mondhatom, hogy a rövidebb 40-50 karakterből álló hirdetések gyakran sikeresebbek, mint hosszabb társaik. Ha valali gyakorlott  a Google Adwords szövegek írásában, akkor jó Facebook hirdetéseket tud majd írni.

Facebook Szponzorált Történetek

Facebook - "Tetszik" Történet
Talán ezt a hirdetési forma használja ki a legjobban a Facebook adottságait, és tulajdonképpen nem egy, hanem kétféle szponzorált történet van. Mindkettő arra épít, ha valamit kipróbált egy barátom -"Tetszett" neki - akkor nagyobb valószínűséggel fogom én is kipróbálni. Így ha nekem "Tetszett" ez a szálloda, akkor az ismerőseim ezt a hirdetésekben is látni fogják és nem az üzenőfalukon!

Facebook - Hozzászólás Történet
A Facebook Szponzorált történetek két formája a "Tetszik" történet, ahol a hirdetésekben az jelenik meg ha tetszett egy oldal, míg a másik a hozzászólás történet, ahol a hirdetett oldal hozzászólásai jelennek meg a hirdetésekben.
Fontos tudni, hogy a szponzorált történetek, akkor műkdönek ha már van elég rajongója az oldalunknak és ezeknek a rajongóknak sok facebook barátja van.

Mindkét hirdetési formátum nagyon jól használható termékek, szolgáltatások hirdetésére, de az image kampányokban is fontos szerepet játszhatnak, hiszen nagyon nagy számú megjelenést lehet elérni a facebook-ban.

Legközelebb a honlapírás és a hirdetés hatékonysága közötti kapcsolatról írok (Miért ellensége a legtöbb honlaptulajdonos saját magának?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése